Language    EnglishONTDEK ALLES     BEKIJK DE FOTO'S

een fotoproject van
Maurice Timmermans

Toezicht en
Handhaving

Language    EnglishONTDEK ALLES     BEKIJK DE FOTO'S

een fotoproject van Maurice Timmermans

Toezicht en Handhaving

Toezicht en Handhaving

Parkeercontrole in Den Haag is veranderd in een high-tech operatie. Enkele jaren geleden werkten parkeercontroleurs nog te voet. Nu doorkruisen scanauto’s de stad en worden kentekens waarvoor niet is betaald, automatisch opgespoord. Met dit fotoproject wordt de impact onderzocht die techniek heeft op ons, onze maatschappij en op hoe we leven en werken. Zal onze nabije toekomst er zo uit zien?

Hoe werkt digitale parkeerhandhaving

Parkeerhandhaving lijkt op het eerste gezicht misschien een alledaagse en simpele activiteit. Maar wanneer we achter de schermen kijken, dan zien we iets bijzonders.

Expositie

In de parkeergarage die gebruikt wordt als basis voor de parkeercontrole in Den Haag is het fotoproject ‘Toezicht en Handhaving’ te zien. Deze permanente expositie is niet toegankelijk voor het publiek, maar je kan een kijkje nemen door te klikken op de knop hieronder.

Over het fotoproject

Mens en Machine

Sommige foto’s in de serie zijn gemaakt met een infrarood camera, dezelfde technologie die in de scanauto’s zit. Deze camera is gebruikt om parkeercontroleurs te portretteren en om scanauto’s te fotograferen, die infrarood licht uitzenden om kentekenplaten te detecteren. De infrarood foto’s laten het licht zien, dat gewoonlijk onzichtbaar blijft voor het menselijk oog.

Bezwaren

In het fotoproject ‘Toezicht en Handhaving’ blijft de situatie van de individuele parkeerder onderbelicht. Daarom is het menselijke aspect van digitale parkeerhandhaving onderzocht met het complementaire fotoproject ‘Bezwaren’.

De afdeling Parkeren van de gemeente Den Haag ontvangt jaarlijks meer dan 30.000 bezwaren op parkeerbonnen. In bijna 50% van de gevallen wordt de bezwaarmaker in het gelijk gesteld, in de overige gevallen wordt de parkeerbon gehandhaafd. Het fotoproject vertelt de verhalen achter bezwaren. Sommige zijn formeel, sommige zijn vreemd en ongelooflijk en sommige zijn emotioneel. Hoe zou jij beslissen?

Over de fotograaf

De fotograaf Maurice Timmermans was als project manager bij gemeente Den Haag verantwoordelijk voor de invoering van scanauto’s en bijbehorende computersystemen die nodig zijn voor de invoering van digitale parkeerhandhaving. Dit gaf hem een kijkje achter de schermen bij parkeercontrole en de mensen die er werken. Gedurende de jaren dat hij er werkte, veranderde de afdeling Parkeren in een technische, ICT-gedreven organisatie.

Maurice is een fotograaf met een interesse in documentair werk en portret. Hij studeerde fotografie aan de Open College of the Arts (OCA). De OCA is een open kunstacademie en onderdeel van de ‘University for the Creative Arts’ met vijf campussen in Engeland. Maurice studeerde in 2019 af met het fotoproject ‘Toezicht en Handhaving’.

Doe mee aan de discussie

Wat vind je van het fotoproject ‘Toezicht en Handhaving’? Hoe denk je over het gebruik van moderne technologie en de effecten ervan op hoe we leven? Deel je gedachten en doe mee met de discussie.

LensCulture: the use of an infrared camera has given the pictures a cold bluish color palette which transforms the place into a futuristic environment and the people to non-human creatures (like robots)